20 repera koji su umrli premladi


Kad netko u očima javnosti umre, to izaziva veliku pažnju javnosti i medija. To je posebno slučaj kada su umrli mladi jer su ljudi uvijek šokirani kad je netko umro prije njihova vremena. Iako postoje slavne osobe iz svih različitih područja zabavne industrije koje su umrle u mladosti, hip-hop industrija ima neke ogromne zvijezde koje su iznenada umrle u šokantnim okolnostima. Neki su umrli nakon bolesti, a drugi koji su ubijeni u tragičnom incidentu ili kaznenom djelu. Ovdje je 20 repera koji su umrli u mladoj dobi.

20. Joe C.

Reper i glazbenik Joseph Calleja rođen je u Michiganu, 9. studenog 1974. Svoju profesionalnu karijeru započeo je 1994. godine i stekao umjetničko ime Joe C. U glazbenoj je industriji postao istaknut kao komični reljef i hiper čovjek Kid Rocka. Kad su se prvi put upoznali, Kid Rock je mislio da je Joe C. dijete. Nastupio je na albumu 'Cool Daddy Cool' 1995. Uz glazbenu karijeru, Joe C je ostvario i nekoliko malih televizijskih nastupa. Joe C. cijeli je život patio od zdravstvenih problema jer se rodio s bolešću zvanom celijakija. Njegovo stanje značilo je da je narastao na samo 3 ft 9 in. I pretrpio mnoge zdravstvene komplikacije. 16. studenog 2000. Joe C. umro je u snu u kući svojih roditelja. Bilo je to samo tjedan dana prije njegovog 26. rođendana. Radio je na svom solo albumu prije svoje smrti, ali ovaj nikada nije objavljen. Službeni uzrok smrti nikada nije objavljen.

19. Istezanje

Randy Walker bio je poznatiji pod umjetničkim imenom Stretch. Rođen je u New Yorku 8. travnja 1968. Stretch je poznati hip-hop reper i glazbeni producent koji je često surađivao s Tupacom Shakurom i The Notorious B.I.G. Također je bio član grupe ‘Live Squad’ zajedno sa svojim bratom Veličanstvom. Prijateljstvo i profesionalni odnos između Stretcha, The Notorious B.I.G. i Tupaca Shakura prestao je kad je Shakur napadnut u Quad Recording Studios 1994. godine, a došlo je i do dobro objavljenog ispadanja. Shakur je Stretcha optužio što ga nije branio od napadača. Od trojice muškaraca, Stretch je prvi ubijen. Umro je 30. studenog 1995. u Queens New York, kada je imao 27 godina. Ubijen je u pucnjavi točno godinu dana nakon napada na Quad Recording Studios. To je dovelo do mnogih glasina koje povezuju dva napada. Iako su mnoge teorije kružile od njegove smrti, ubojstvo nikada nije riješeno.

18. Dolari

Dolla je umjetničko ime Rodericka Anthonyja Burtona II koji je rođen 25. studenoga 1987. u Chicagu, Illinois. Karijeru u glazbenoj industriji započeo je 2000. godine kao član hip-hop grupe 'Da Razkalz Cru'. U to je vrijeme koristio ime Bucklyte. Nakon raspada ove grupe, kratko je radio kao model prije nego što je 2007. krenuo u samostalnu karijeru repera i potpisao potpis za Akonovu izdavačku kuću Konvict Muzik 2007. Iste godine objavio je svoj debitantski samostalni komercijalni singl 'Who the F *** Je li to?'. Nakon toga uslijedila su još dva samostalna singla između tada i 2009. Dok je stajao na stanici za poslugu u trgovačkom centru Beverley Center u Los Angelesu, ustrijeljen je. Preminuo je 18. svibnja 2009. u dobi od 21 godine. Iako je Aubrey Berry uhićen zbog svog ubojstva, kasnije je oslobođen svih optužbi.


17. Otkačeni Tah

Freaky Tah bio je MC, hype čovjek i promotor koji je bio najpoznatiji kao član 'Lost Boyza'. Među ostalim članovima ove grupe bili su DJ Spigg Nice, Mr. Cheeks i Pretty Lou. Freaky Tah rođen je kao Raymond Rogers u Queensu u New Yorku 14. svibnja 1972. Karijeru je započeo 1994. godine, a s albumom 'Lost Boyz' objavio je tri hip-hop albuma. Nažalost, njegova karijera u glazbenoj industriji bila je kratkotrajna. Kada je napustio prijateljev rođendan [arty 28. ožujka 1999., ustrijelio ga je Kelvin Jones. Kasnije je proglašen mrtvim u bolnici, a imao je 26 godina kada je umro. Jones se izjasnio krivim za ubojstvo, a vozač za bijeg Raheem Fletcher također je osuđen da provede sedam godina u zatvoru.

16. Veliki Jastreb

John Edwards Hawkins bio je reper koji je rođen u Houstonu u Teksasu 15. studenog 1969. Bio je najpoznatiji pod umjetničkim imenom Big Hawk. Međutim, bio je poznat i kao Hawk, H.A.W.K., i general s pet zvjezdica zajebanog klika. Potonje je zato što je bio jedan od osnivača rap skupine 'Screwed Up Click' zajedno s pokojnim DJ Screwom. Tijekom svoje karijere objavio je pet samostalnih albuma između 2000. i 2008. godine, od kojih su dva posthumno izdana. U dobi od 36 godina Big Hawk je ubijen na Redfern Driveu u Houstonu 1. svibnja 2006. Big Hawk je proglašen mrtvim na mjestu događaja. Nije bilo svjedoka pucnjave, a policija nije uspjela pronaći osumnjičenika niti motivaciju za ubojstvo. Njegov brat, Debeli Pat, ubijen je prije osam godina.


15. Soulja Slim

James Adarryl Tapp Jr. bio je američki reper i tekstopisac koji je bio poznatiji pod umjetničkim imenom Soulja Slim. Rođen je u New Orleansu u državi Louisiana, 9. rujna 1977., a karijeru kao glazbenik započeo je 1993. Jedna od pjesama po kojoj je najpoznatiji je 'Slow Motion', koju je i napisao i izveo. Ova je pjesma bila hit broj jedan u Sjedinjenim Državama. Tijekom svoje karijere objavio je šest albuma. Najuspješniji od njih bio je album iz 1998. godine, 'Give It 2' Em Raw ', koji je dosegao 14. mjesto na američkim ljestvicama i zauzeo 4. mjesto na američkoj R&B ljestvici. 26. studenoga 2003. napadač ga je ubio na prednjem travnjaku kuće svoje majke i očuha. Tri hica pogodila su ga u prsa i jedan u lice. Garelle Smith uhićena je u vezi s ubojstvom, ali je kasnije puštena zbog nedostatka dokaza. Smith je također ustrijeljen 2011. godine.

14. Veliki kalambur

Christopher Lee Rios koristio je umjetničko ime Big Pun. Rođen je u The Bronxu u New Yorku 10. studenog 1971. Prvi put je istaknut početkom devedesetih godina prošlog stoljeća i bio je poznat kao tekstopisac i po korištenju višesložnih shema rimovanja. Big Pun je široko smatran jednim od najvećih repera svih vremena. Tijekom svoje karijere surađivao je s mnogim drugim hip-hop umjetnicima, uz objavljivanje samostalnog rada. 1998. objavio je svoj album prvijenac ‘Kazna za smrt’. Potom je postao član 'Terror Squada' između 1999. i 2000. Big Pun bio je ozbiljno pretilan i to mu je tijekom odraslog života stvaralo brojne zdravstvene probleme. Otkazao je nastup 5. veljače 2000. zbog bolesti. Samo dva dana kasnije doživio je kobni srčani udar. Preminuo je u dobi od 28 godina i u ovom trenutku imao je 698 kilograma. Bio je oženjen Lizom i imali su troje djece; Amanda, Vanessa i Christopher Jr.


13. Dokaz

Proof, čije je pravo ime bilo DeShaun Dupree Holton, bio je reper i glumac. Rođen je u Detroitu u Michiganu, 2. listopada 1973. Bio je blizak Eminemov prijatelj i često je nastupao kao hype čovjek na njegovim koncertima. Uz samostalnu karijeru, tijekom karijere bio je i član mnogih grupa; Funky Cowboys, Goon Squad, 5 Elementz, Promatic i D12. Dalje, ostvario je brojne suradnje s nekim od najboljih svjetskih repera i hip-hop umjetnika. 11. travnja 2006., Proof je sudjelovao u sporu tijekom igre biljara u CCC klubu u Detroitu. Nakon spora, Mario Etheridge pucao je u njega tri puta; dvaput u leđa i jedanput u lubanju. Izviješteno je da je tijekom prepirke Proof pucao u glavu Keithu Benderu, rođaku Etheridgea. Dok je Proof umro na mjestu događaja, Bender je umro tek tjedan dana kasnije.

12. J Dilla

James Dewitt Yancey je reper i producent glazbe koji je koristio imena J Dilla i Jay Dee. Rođen je u Detroitu u Michiganu, 7. veljače 1974. J DIlla se pojavio s podzemne hip hop scene tijekom ranih 1990-ih. Najpoznatiji je bio kao jedan član hip hop tria 'Slum Village'. Smatran je i jednim od najutjecajnijih glazbenih umjetnika tog vremena te je surađivao s mnogim poznatim umjetnicima, uključujući Busta Rhymesa, A Tribe Called Quest, The Roots i Common. Iako je uživao u uspješnoj karijeri u glazbenoj industriji, imao je zdravstvenih problema. Točnije, patio je od bolesti krvi koja se naziva trombotička trombocitopenična purpura. Upravo je to stanje krvi uzrokovalo njegovu smrt u Los Angelesu 10. veljače 2006. Samo je nekoliko dana ranije napunio 32 godine.

11. Fredo Santana

Derrick Coleman bio je poznatiji pod umjetničkim imenom Fredo Santana. Ovaj reper rođen je u Chicagu u državi Illinois, 4. srpnja 1990. Glazbenu karijeru započeo je 2011., a debitantski album ‘Trappin Ain’t Dead’ objavio je 31. listopada 2013. Nažalost, karijera mu je kratko trajala. 19. siječnja 2018. godine zadobio je smrtni napad u svom domu u Los Angelesu. Prije smrti, patio je od problema s bubrezima i jetrom kao posljedica uzimanja lijeka za rekreaciju zvanog vitko, koji je poznat i kao ljubičasto piće. U trenutku smrti imao je 27 godina, a iza sebe ostavlja sina.

10. Teški D

Heavy D bilo je umjetničko ime koje je koristio Dwight Errington Myers, rođen na Jamajci 24. svibnja 1967. Bio je reper, producent reorda, glumac i pjevač. Najpoznatiji je bio kao vođa hip hop grupe 'Heavy D & the Boyz'. Ostali članovi grupe bili su G-Whiz, 'Trouble' T i Eddie F. Grupa je tijekom karijere u glazbenoj industriji objavila pet albuma. Njihovo vrijeme u središtu pozornosti moglo bi trajati i duže da nije bilo smrti Heavy D-a 8. studenog 2011., kada se srušio ispred svoje kuće na Beverly Hillsu. U početku se vjerovalo da je umro od upale pluća, ali izvještaj o obdukciji otkrio je uzrok smrti kao plućna embolija.


9. Jason Mizell

Jason Mizell, poznat i kao Jam Master Jay, rođen je u Brooklynu u New Yorku, 21. siječnja 1965. Ovaj DJ i glazbenik bio je najpoznatiji po svom radu kao DJ hip hop grupe Run-DMC. Ova je skupina bila jedna od najpopularnijih, najuspješnijih i najutjecajnijih grupa 1980-ih. zapravo su često zaslužni za pomoć u probijanju hip hopa u glavnu glazbenu kulturu. Mizell je bio posebno poznat po svojoj sposobnosti da preradi klasične gitarske rifove i transformira ih u hip hop stil. Do njegove prerane smrti došlo je kad ga je nepoznati napadač upucao 30. listopada 2002. Napad se dogodio dok je snimao novu glazbu u svom studiju koji se nalazio na području Jamajke u New Yorku. Prije smrti, rodio je tri sina i kćer.

8. Nate Dogg

Nate Dogg umjetničko je ime Nathaniela Dwaynea Halea. Ovaj reper, pjevač, tekstopisac i glumac rođen je 19. kolovoza 1969. u Mississippiju. Bio je rođak Snoop Dogga i par je zajedno s doživotnim prijateljem Warrenom G nastupio kao rap trio '213'. S ovom je grupom započeo karijeru u glazbenoj industriji 1991. Nastavio je solo karijeru tijekom koje je objavio tri albuma. Prva, ‘G-Funk Classics, sv. 1 & 2 ′ objavljen je 1998. Nakon toga je uslijedio ‘Music & Me’ 2001. Njegov posljednji album bio je ‘Nate Dogg i objavio ga je 2003. godine kao album pod bootlegom. Potonji je potom posthumno objavljen kao CD 2014. Nate Dogg umro je 15. ožujka 2011. u dobi od 41 godine. U godinama prije smrti, pretrpio je nekoliko moždanih udara. Rezultat ovih moždanih udara je da je doživio zdravstvene komplikacije koje su dovele do njegove smrti. Sin Natea Dogha, Nathaniel Dwayne Hale Jr., krenuo je očevim stopama i počeo snimati glazbu kako bi ostavštinu svog oca održao na životu.

7. Adam Yauch

Adam Yauch bio je reper, glazbenik, pjevač, tekstopisac, redatelj i distributer filma. Rođen je u Brooklynu u New Yorku 5. kolovoza 1964. Yauch je najpoznatiji kao član hip hop grupe ' Beastie Boysi ‘. Iako je pretežno koristio vlastito ime kao izvođača, poznavali su ga i MCA i Nathaniel Hornblower. Uz Beastie Boys, Yauch je prodao preko 40 milijuna ploča širom svijeta. Uz karijeru u ovoj grupi, 2002. godine izgradio je i njujorški snimateljski studio nazvan 'Oscilloscope Laboratories', a zatim je pokrenuo tvrtku za filmsku produkciju pod nazivom 'Oscilloscope Pictures'. 2009. godine Yauchu je dijagnosticirana karcinom parotidne žlijezde i limfnog čvora. Iako se liječio zbog ovog stanja, preminuo je 4. svibnja 2012. u dobi od 47 godina. U svojoj oporuci uputio je da se niti jedna njegova glazba ne može koristiti za oglašavanje. Međutim, neki pravni stručnjaci rekli su da to možda nije legalno.

6. Eazy-E

Eric Lynn Wright rođen je u Comptonu u Kaliforniji 7. rujna 1963. Ovaj reper koristio je umjetničko ime Eazy-E kada je nastupao kao samostalni umjetnik, a također i s hip hop grupom N.W.A. Imao je burno djetinjstvo i napustio školu da bi prodavao drogu na ulicama Comptona. Potom je preokrenuo svoj život osnivajući Ruthless Records i postajući reper. Osnovao je skupinu N.W.A s Ice Cubeom, arapskim princom i dr. Dreom. Potom su im se pridružili MC Ren i DJ Yella prije nego što su objavili album prvijenac. Njihov najkontroverzniji album bio je 'Straight Outta Compton', a izdali su ga 1988. U veljači 1995. Eazy-E je primljen u bolnicu jer je imao problema s disanjem. U početku su liječnici mislili da je to astma, no kasnije su dijagnosticirali AIDS. Samo mjesec dana nakon dijagnoze, 16. ožujka 1995., Eazy-E je umro od komplikacija povezanih sa AIDS-om.

5. Lisa Lopes s lijevim okom

Lisa ‘Left-Eye’ Lopes bila je jedna od najpoznatijih ženskih repera svih vremena. Rođena je u Philadelphiji, Pennsylvania, 27. svibnja 1971. Ova umjetnica najpoznatija je kao trećina hip hop djevojačke skupine 'TLC'. Druga dva člana grupe bili su Rozonda 'Chilli' Thomas i Tionne 'T-Boz' Watkins. Lopes je pretežno replicirao i pjevao prateće vokale za TLC, ali je također radio na mnogim kreativnim aspektima grupe, poput njihove garderobe i njihovih glazbenih spotova. Također joj se pripisuje da je zajedno napisala više njihovih pjesama nego bilo koji drugi član grupe. Lopes je 25. travnja 2002. vozila unajmljeno vozilo, a tri njezine prijateljice bile su putnici. Skrenula je da izbjegne kamion, a zatim opet da izbjegne automobil koji dolazi. Automobil se više puta kotrljao i udario u dva stabla. Lopes i njezina tri putnika bačeni su s prozora automobila. Lopes je jedina smrtno ozlijeđena u nesreći, a umrla je od ozljeda glave i vrata zadobijenih u nesreći.

4. Ol ’Prljavi gad

Russell Tyrone Jones nastupio je pod umjetničkim imenom Ol ’Dirty Bastard. Ovaj umjetnik rođen je u Brooklynu u New Yorku 15. studenog 1968. godine. Bio je reper i producent koji je bio jedan od članova osnivača rap grupe 'Wu-Tang Clan'. Grupa se prvi put istaknula kada su izdali svoj debitantski album ‘Enter the Wu-Tang (36 Chamber)’ 1993. 13. studenog 2004. Ol ’Dirty Bastard umro je od predoziranja drogom. Bilo je to samo dva dana prije njegova 36. rođendana. Obdukcijom je u njegovom toksikološkom izvješću otkrivena smrtonosna mješavina lijeka na recept tramadol i kokain. Tisuće su prisustvovale njegovom sprovodu koji je održan u Kršćanskom kulturnom centru u Brooklynu, Ne York City.

3. Prodigy

Albert Johnson rođen je na Long Islandu u New Yorku, 2. studenog 1974. Poznat je pod umjetničkim imenom Prodigy kao samostalni umjetnik, a također je polovica hip hop dvojca Mobb Deep zajedno s Havocom. Debitantski album Mobb Deep-a ‘The Infamous’ objavio je 1995. 2000. godine objavio je svoj debitantski samostalni album ‘H.N.I.C’. Nije objavio nastavak ovog albuma, ‘H.N.I.C. Drugi dio, do 2008. Tijekom svoje karijere surađivao je i s mnogim drugim umjetnicima. Unatoč uspjehu u glazbenoj industriji, suočio se i s mnogim izazovima jer je njegova karijera bila narušena pravnim pitanjima i prepirkama. Također je patio od srpastih anemija i to je bila tema kojom je nadahnuo svoju glazbu. Nažalost je preminuo 20. lipnja 2017. godine. Pretrpio je komplikacije povezane s anemijom srpastih stanica samo nekoliko dana prije smrti, a mrtvozornik je izvijestio da je umro od slučajnog gušenja.

2. Notorious B.I.G

Notorious B.I.G . bio je poznat i kao Biggie Smalls, Biggie, Big Poppa i Frank White. Međutim, njegovo pravo ime bilo je Christopher George Latore Wallace, a rođen je 21. svibnja 1972. u Brooklynu u New Yorku. Široko je priznat kao jedan od najvećih repera svih vremena. Karijeru je započeo 1992. godine, iako je svoj debitantski album ‘Ready to Die’ objavio tek 1994. U tom je trenutku postao središnja figura hip hop scene na Istočnoj obali. Svoj drugi album počeo je snimati 1997. Nažalost, njegova karijera u glazbenoj industriji tragično je prekinuta kada je 9. ožujka 1997. ubijen u pogonu u Los Angelesu. Samo šesnaest dana kasnije, njegov drugi album ' Život nakon smrti 'pušten je posthumno.

1. Tupac Shakur

Tupac Shakur rođen je u istočnom Harlemu u New Yorku 16. lipnja 1971. Često je prolazio pod umjetničkim imenima 2Pac ili Makaveli. Ovaj reper, pjesnik i glumac započeo je karijeru 1987. Imao je uspješnu karijeru kao samostalni umjetnik i često ga se naziva najvećim reperom svih vremena. Shakur je također imao relativno uspješnu glumačku karijeru i imao je uloge u šest filmova. Unatoč uspjehu, karijeru mu je narušilo sudjelovanje u hip hop rivalstvu i sukobima bandi. Karijera mu je prekinuta kad je u njega pucano u pucnjavi u Las Vegasu 7. rujna 1996. U njega je pucano četiri puta i odvožen u bolnicu na liječenje zbog ozljeda. Nažalost, umro je šest dana kasnije, 13. rujna 1996.